Profiel

Ben Gazzara

Ben Gazzara

Biagio Anthony Gazzara (New York City, 28 augustus 1930 – aldaar, 3 februari 2012) was een Amerikaans acteur.

Biagio "Ben" Gazzara werd geboren in New York City. Zijn ouders waren Italiaanse immigranten. De jonge Gazzara groeide op in de Lower East Side, hetgeen in die dagen een gevaarlijke buurt was in New York. Hij volgde les aan de Stuyvesant High School. Daar ontdekte hij zijn talent als acteur, maar toch besloot hij om nadien te studeren om elektrotechnicus te worden. Die studie gaf hij na twee jaar op. Gazzara studeerde vervolgens dramatiek aan The New School in New York. Hij kreeg les van Erwin Piscator. Achteraf werd hij aanvaard in de Actors Studio.

Gedurende de jaren 50 was Ben Gazzara te zien in verscheidene Broadway-shows. Zo speelde hij de hoofdrol in Cat on a hot tin roof, een productie die geregisseerd werd door Elia Kazan. Nadien volgde de gelijknamige filmversie en ging de hoofdrol niet naar Gazzara, wel naar Paul Newman. In totaal werd Gazzara tijdens zijn carrière drie keer genomineerd voor een Tony Award.

Eind jaren 50 was hij meermaals te zien in enkele bekende films. Zo speelde hij een rol in Anatomy of a murder (1959) van Otto Preminger. Later vertolkte hij de hoofdrol in The bridge at Remagen (1969).
Husbands, geregisseerd door Cassavetes. In 1975 waren ze samen te zien in Capone, waarin Gazzara de beruchte gangster Al Capone neerzette. Een jaar later nam Gazzara de hoofdrol in The killing of a Chinese bookie (1976) voor zijn rekening. Deze cultfilm werd eveneens door Cassavetes geregisseerd.

Ook regiseerde Gazzara een aflevering van Columbo.

In de loop der jaren groeide Gazzara uit tot een veelgevraagde bijrolacteur. Zo was hij te zien in enkele bekende producties als The big Lebowski (1998), Happiness (1998), The Thomas Crown affair (1999) en Dogville (2003). Geen eenvoudige taak aangezien bij Gazzara in 1999 keelkanker werd vastgesteld. Hij volgde een chemokuur en vermagerde enorm tijdens de behandeling.

Naar verluidt had Gazzara ook voor een korte periode een relatie met actrice Audrey Hepburn. Zij waren eind jaren 70 samen te zien in Bloodline (1979) en They all laughed (1981). Gazzara was van 1951 tot 1957 getrouwd met Louise Erickson. Van 1961 tot 1979 was hij gehuwd met actrice Janice Rule. In 1982 stapte hij in het huwelijksbootje met het Duitse model Elke Krivat, met wie hij tot zijn dood getrouwd was.

In 2012 overleed hij aan alvleesklierkanker. Hij werd 81 jaar.

Bron: Wikipedia
  • Naam
  • Ben Gazzara 
  •