Profiel

Jane Fonda

Jane Fonda

Jane Fonda werd in 1937 in New York geboren. Ze ging naar de Emma Willard School in Troy, New York, en naar het Vassar College.
Later volgde Fonda toneelles bij de beroemde 'acting coach' Lee Strasberg en sloot zich aan bij de Actors studio in New York.
Voor de rollen die ze daarna op toneel en op doek speelde, ontving ze diverse prijzen, waaronder twee oscars voor beste actrice - in Klute (1971) en in Coming home (1978) - en een Emmy Award voor haar optreden in The Dollmaker. Fonda boekte ook succes als producent en was als zodanig verantwoordelijk voor The China syndrome (uitvoerend producent), 9 to 5, On Golden Pond en The Morning After. Fonda vernieuwde in 1982 de fitnessindustrie met haar video Jane Fonda's Workout, wat tot op de dag van vandaag de best verkochte videao aller tijden is. Daarna maakt ze drieentwintig oefenvideo's, dertien geluidsopnamen en vijf boeken die allemaal bestsellers werden. In totaal goed voor de verkoop van zestien miljoen exemplaren. Tegenwoordig besteedt ze haar tijd en energie aan liefdadigheidswerk en maakt ze zich onder andere hard voor seksuele en reproductieve gezondheid, geboorteregeling en het bewuster maken van jongens en meisjes door te wijzen op de negatieve gevolgen van het traditionele rollenpatroon. In 1995 stichtte ze de Georgia Campaign for Adolescent Pregnancy Prevention (G-CAPP), waar ze voorzitter van is. In 2002 opende ze het Jane Fonda Center for Adolescent Reproductive Health in de Emory University's School of Medicine. Ze woont in Atlanta.
  • Naam
  • Jane Fonda 
  •