Profiel

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 met Een gondel in de Herengracht en is de auteur van een groot en breed opgezet oeuvre waarin twee grote romancycli de essentie vormen: ‘De tandeloze tijd’ en ‘Homo duplex’. Zijn grote roman, Het schervengericht, werd bekroond met de AKO Literatuurprijs 2007. De jury prees het als 'een onontkoombaar boek dat, geschreven in een prachtige stijl, de mens laat zien op het scherp van de snede.'
Bij De Bezige Bij verscheen zijn novelle MIM (2007), een bijzondere uitgave ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Harry Mulisch. Het boek, dat jubelend werd ontvangen, vormt een climax van de nog onvoltooide romancyclus Homo Duplex, waarin hoofdpersoon Movo zich als een moderne Oedipus door de schimmige wereld van voetbalsupporters beweegt.
Op 26 mei 2011 verscheen Tonio. Een requiemroman. Op Eerste Pinksterdag van 2010 kwam de 21-jarige Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Tonio. Een requiemroman vormt een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis. Voor het boek ontving Van der Heijden de Libris Literatuur Prijs 2012.
In januari 2012 werd het oeuvre van A.F.Th. van der Heijden bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. In december 2012 werd bekend gemaakt dat de P.C. Hooft-prijs 2013 werd toegekend aan A.F. Th. van der Heijden, hij ontving deze prijs voor zijn gehele ouevre.
  • Naam
  • A.F.Th. van der Heijden 
  • Genres
  • Literatuur 
  • Uitgeverij