Eet je gelukkig! Interview met Melissa Hemsley over Eat Happy

Gezond eten is vandaag de dag een statussymbool. Tarwegrasshotjes, quinoa, weedburgers - als het interessant klinkt, is het goed voor je. Word je hier inmiddels óók een beetje moe van, dan is het nieuwe boek Eat Happy van Britse foodie Melissa Hemsley een verademing. De heerlijke recepten passen in elk budget, en de ingrediënten zijn overal te koop. Bovendien staan ze binnen 30 minuten op tafel. En daar worden we dan weer heel gelukkig van.


Hoi Melissa! In de UK ben je een celebrity, maar in Nederland kennen we je nog niet zo lang. Kun je iets leuks over jezelf vertellen? Waar liggen je roots?

Ja, natuurlijk! Ik ben Melissa, en ben 32 jaar geleden geboren op een militaire basis net buiten London. Het leuke was dat we, ondanks de identieke huisjes, toch onderdeel uitmaakten van een heel internationaal gezelschap. Van mijn zesde tot mijn achtste hebben waren we in Duitsland gestationeerd. Daar maakte ik kennis met Duits eten: kool, worst, kaas, hartige dingetjes... Hmmmm.

En dat zien we terug in je boek - de recepten lijken uit alle hoeken van de wereld te komen. Ook het kopje ‘Maak alles op’ komt steeds terug, om ons duidelijk te maken dat we niets hoeven weg te gooien. Waar komt die gedachte vandaan?

Mijn moeder is Filipijns en kwam uit een vrij arme familie, dus ik heb van haar ook geleerd om nooit iets te verspillen. Respect te hebben en dankbaar te zijn voor wat er op tafel komt. We deden nooit boodschappen voordat de hele voorraad op was. Ondertussen fantaseerde ik erover hoe ik later heel veel geld zou hebben en dan bij delicatessenzaken de duurste kazen, wijnen en hammen zou kopen en die helemaal alleen op zou eten. Terwijl mijn moeder iedere zondag leftovers bij elkaar gooide en daar soep van maakte. Niet luxe, wel heerlijk. En nu doe ik precies hetzelfde; ik maak de lekkerste gerechten met wat er voorhanden is. Daar zit meer creativiteit en liefde in dan wanneer je gewoon iets in de winkel koopt.

Het ‘recyclen’ van voedsel speelt een duidelijke rol in je boek, maar denk je dat het daarbuiten ook al wat meer gaat leven?

Dat weet ik zeker! In mijn omgeving merk ik dat mensen zich steeds bewuster worden van het gebruik van leftovers en dat het gewoon heel ‘oncool’ is om goed eten zomaar weg te gooien. Ik heb zelfs mijn vriend zover gekregen. Toen ik hem ontmoette was hij zo’n typische vrijgezel met allemaal aangevreten dingetjes in de koelkast. Hij gaat nu veel bewuster om met eten. In plaats van “I love u” stuurt hij me nu foto’s van leftover-gerechten die hij heeft gemaakt. En daar word ik zó blij van!

Ben je op een food-missie?

Ik wil mensen op een relaxte manier laten genieten van koken en eten. Veel recepten zijn ook veel te ingewikkeld. Of de ingrediënten zijn moeilijk verkrijgbaar. Of we zijn streng voor onszelf: “Ik eet niet genoeg, ik eet te veel, ik eet de verkeerde dingen op de verkeerde tijdstippen”. Het is mijn doel om die stress en prestatiedruk uit koken en eten te halen, zodat koken voor iedereen weer leuk wordt. Dat als jij na een lange dag thuiskomt je nog steeds zin hebt om iets te maken.

Maakt koken gelukkig?

Zeker. Wat voor problemen je ook hebt; als je iets goeds op tafel weet te zetten, voel je je beter en zekerder van jezelf. Koken en eten voedt alles, niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Een simpele kom soep biedt al troost.

Wat is dat toch met eten uit een kom? Dat voelt op de een of andere manier altijd zó fijn!

Dat is eigenlijk een vraag voor een psycholoog (lacht). Maar ik denk dat dat komt omdat onze verre voorouders altijd uit kommen aten. Het is de meest primaire manier om eten te serveren.

Hoe begin je eraan: een kookboek schrijven?

O I LOVE it. Ik maak dan heel mijn agenda leeg, hijs mezelf in een huispak en ga alleen nog maar schrijven en koken. Als ik dat doe, vergeet ik de wereld om me heen en raak in een heerlijke bubbel. Er is dan even niets anders dan mijn laptop, opschrijfboekje en pannen.

Maar hoe weet je nou of je recepten aanslaan bij het publiek?

Ik heb een clubje mensen die mijn recepten testen. Ze maken, proeven en beoordelen en krijgen er ook een checklist bij. Alleen recepten met álle vinkjes mogen in het boek.

En opeens ligt jouw boek dan in winkels overal ter wereld: Eat Happy!

Ja, en weet je hoe ik op die titel kwam? De testers gaven bijna allemaal als comment dat ze happy werden van de recepten. Dat ze blij werden van de smaak, hoe ze zich voelden als het op was. Precies wat ik had gehoopt: eat happy, het werkt!