Voorkom leesachterstand in de zomervakantie!

Met een grote koffer vol kinderzwerfboeken werd schrijfster en BookSpot ambassadeur Susan Smit vandaag met gejuich ontvangen op basisschool De Kinderboom te Amsterdam. Zij las voor in groep 4 uit Dolfje Weerwolfje en deelde aan ieder kind een kinderzwerfboek uit. Meer dan 160 blije kinderen gingen naar huis met een leuk boek. Dit stimuleert hen om in de zomervakantie boeken te blijven lezen. En dat is belangrijk! Want kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen zakken gemiddeld 1 tot 2 AVI-niveaus.


De zomervakantie staat voor de deur, het is tijd voor kinderen om te ontspannen. Echter, als kinderen stoppen met lezen heeft dit grote impact op hun taalontwikkeling. Daarom roept Susan Smit alle kinderen op om in de zomervakantie boeken te lezen. Daarmee houden ze hun AVI niveau op peil. Het is belangrijk dat kinderen door hun ouders worden gestimuleerd om te lezen én dat er thuis boeken zijn. Helaas hebben niet alle gezinnen voldoende geld om boeken te kopen en is de gang naar de bibliotheek ook niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er in Nederland 2300 KinderzwerfboekStations waar kinderen gratis een boek kunnen uitzoeken.

Susan Smit vindt Kinderzwerfboek een heel goed initiatief. 'Mijn voorleesmoment is na het avondeten. De oudste van zeven leest dan ook iets voor aan mijn kleinste van vier en zo krijgen ze plezier in taal, lezen en boeken. Kinderzwerfboek zorgt ervoor dat de mooiste kinderboeken door wijken zwerven waar gemiddeld weinig boeken in huis zijn en dat is een prachtidee.' Als schrijfster weet ze als geen ander hoe fijn het is om een grappig, spannend of ontroerend verhaal tot je te nemen.

Het optreden van Susan Smit op de basisschool markeert de start van de samenwerking tussen BookSpot en Kinderzwerfboek.