Wimke Tolsma over Fries geluk en echte Friese smûk

Geluk zit in de kleine dingen, dat weten we allemaal. Maar de Friezen doen daar nog wat smûk bij - echte Friese gezelligheid en knusheid. Wimke Tolsma vertelt je er alles over in haar boek Smûk- Zelfmakers. Wij spraken met haar.


Wat is smûk precies?

Smûk kun je eigenlijk niet zo goed vertalen. Het staat voor gezelligheid, knus, warm. Het is eigenlijk iets heel Fries, want smûk vind ik bijvoorbeeld ook bij Beppe (oma) aan de keukentafel. Of buiten in de natuur.

Is het iets dat niet-Friezen ook kunnen vinden?

Jazeker, neem eens de rust. Of ga wandelen op het strand. Het zit in de kleine en vooral ook de simpele dingen. Een bordspel aan tafel met de familie kan al zo gezellig zijn. Dit moeten we eigenlijk gewoon weer leren zien en ik geloof dat iedereen dat kan. Gewoon genieten van de mooie momenten.

Die mooie momenten deel je graag met anderen op je blog.

Ik ben ongeveer 4 jaar geleden begonnen met bloggen omdat mensen mij soms vroegen hoe ik iets maakte of om een recept van een gerecht dat ik had klaargemaakt. En ik dacht als ik dat nou deel op een blog, dan kan iedereen het lezen en kan ik veel meer mensen inspireren. Ik houd ook erg van fotograferen en begon toen met mijn IPhone de eerste plaatjes te maken, die ik later heb ingeruild voor een echte camera en zo bouwde het steeds verder uit.

Nu hoop ik dat mensen thuis zelf ook die smûk-momentjes gaan ervaren

En dan nu je eigen boek. Kun je hier wat over vertellen?

Het afgelopen half jaar ben ik er heel intensief mee bezig geweest. Ik maakte en fotografeerde wel 5 of 6 zelfmakers in de week, waarvan er uiteindelijk 60 in het boek staan. Het was echt heel gaaf om te doen, maar je wordt ook kritisch op wat je maakt. Soms zag ik een foto of een zelfmaker en dan dacht ik later, nee, dit kan toch beter. En zo ging ik net zo lang door tot ik tevreden was. En nu hoop ik dat mensen thuis zelf ook die smûk-momentjes gaan ervaren en de zelfmakers gaan uitproberen.

En wat leer je ons nog meer over Friesland?

Naast de zelfmakers staat ook de mooie en gevarieerde natuur van Friesland in het boek, lekkere recepten, een adventkalender en nog veel meer. Je kunt het zien als een aanvulling op mijn blog of social, waar Pinterest ophoudt gaat mijn boek verder.

Kun je een tipje van de zelfmaaksluier oplichten?

Ik laat bijvoorbeeld zien hoe je kunt verven met groenten, of hoe je vlierbloesemlimonade maakt of eieren met bloemen. Allemaal met spullen die je zelf thuis in je keukenkastje hebt staan en simpel om te maken, dus je hebt er bijvoorbeeld geen boor of zaagmachine voor nodig; maar het zijn eenvoudige ontwerpen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Die kan ik overal eigenlijk wel uithalen. Bij mijn ouders achter in de tuin of op het internet. En soms uit een tijdschrift, maar ook bijvoorbeeld tijdens een wandeling op de dijk.

Wat zijn blogs die je zelf graag leest?

Ik heb er wel een paar. Bijvoorbeeld Mokkasin, of Mortil Mernee. Ik houd ervan als mensen hun eigen stijl hebben. Nog zo’n mooie vind ik Kinfolk. Prachtig hoe mooi zij met minimalisme werken.

En wat is je favoriete blogpost van je eigen blog?

Mijn blog is ook wel een beetje een dagboek voor mijzelf. Ik vind het geweldig om de foto’s van onze vakanties of de verjaardagen van mijn kinderen terug te zien.
Neem de rust om te genieten van de dingen om je heen

Wat is jouw geluks top 3?

Dan denk ik toch dat ik ‘neem de rust’ zeg. Neem de rust om te genieten van de dingen om je heen. Geluk zit juist in die kleine dingen en als je daar de tijd en rust voor neemt, dan word je vanzelf rustig. Friezen zijn niet voor niets benoemd tot de gelukkigste Nederlanders. Wij hebben hier de rust en de ruimte.