Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Alle geschiedenis & politiek

Een selectie van de beste boeken over politiek. En een selectie van de beste boeken over toen én nu. Over idealen. Over falen. Over hoe het wel en juist niet werkt. Gevoelige kwesties. Met boeiende achtergronden. Fabels. Feiten. Interessante visies. De meest turbulente periodes én de belangrijkste hoofstukken uit onze geschiedenis verklaard. Over wat dat voor gevolgen had. En over wat we daarvan kunnen leren. Geschiedenisboeken en politieke boeken. Over Nederland, maar ook over internationale politiek en geschiedenis. Informatief, interessant, confronterend én spraakmakend. Met naslagwerken, biografieën, memoires, romans, bedrijfsgeschiedenissen en meer. Je vindt het allemaal bij BookSpot.

Van koloniale geschiedenis tot Haagse achterkamertjespolitiek

Van de Oudheid tot boeken met de hedendaagse geschiedenis als onderwerp. Over de Nederlandse koloniale historie, maar ook over bijvoorbeeld de Russische Revolutie of de conflicten in Congo. En daarnaast vind je hier allerlei politieke en maatschappelijk verhalen: over de Amerikaanse verkiezingen, maar ook over terrorisme en natuurlijk kan onze eigen Haagse achterkamertjespolitiek niet ontbreken. Geschreven door vooraanstaande journalisten, historici, economen en hoogleraren. Denk daarbij aan prominenten zoals Maarten van Rossum, Joris Luyendijk en Annegreet van Bergen.  De beste boeken, stuk voor stuk met inhoudelijke kwaliteit, mooie illustraties en altijd in een fraaie uitvoering!  

Filters

Filters

  • Meer Levertijd  
  • Meer Recent  
  • Meer Serie  

Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Sapiens, zijn kleine geschiedenis van de mensheid, werd in veertig landen vertaald. Wereldwijd werden er meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Homo Deus is het meesterlijke vervolg. Op 28 februari 2017 werd Homo Deus uitgeroepen tot Boek van de Maand in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

Voordat hij er ging doceren, studeerde Harari zelf aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij specialiseerde zich in Middeleeuwse en militaire geschiedenis. In 2002 behaalde hij zijn doctoraat en in 2005 zijn post-doctoraat. Sindsdien publiceert Harari boeken en artikelen over de wereldgeschiedenis.

Zijn bestseller Sapiens veranderde Harari in één klap in een beroemdheid. Het boek beslaat de volledige geschiedenis van de mensheid, van de Homo Sapiens in het Stenen Tijdperk tot de moderne ontwikkelingen in de 21e eeuw. In het vervolg Homo Deus kijkt Harari met een filosofische blik naar onze prestaties uit het verleden, om zo een mogelijke toekomst te schetsen.

Harari woont met zijn echtgenoot in een coöperatieve agrarische gemeenschap net buiten Jeruzalem. Hij is veganistisch.

Lees meer

Stephen Hawking

Stephen William Hawking (1942 - 2018) was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige.

Zijn ouders, Frank en Isobel Hawking, woonden in Londen, maar door de bombardementen op Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten ze naar het veiliger Oxford verhuizen. Isobel Hawking keerde naar Londen terug toen Stephen twee weken oud was. Hij trouwde in 1965 met Jane Wilde. Ze kregen drie kinderen: Robert (1967), Lucy (1970) en Timothy (1979). Inmiddels heeft hij ook drie kleinkinderen.

In 1962, tijdens zijn laatste dagen in Oxford kreeg Stephen Hawkings de diagnose ALS. Dit is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Het denkvermogen wordt niet aangetast door de ziekte. Door een longontsteking die hij in 1985 opliep raakte hij zijn stem kwijt. Sindsdien gebruikt hij een spraakcomputer.

Tussen de tientallen onderscheidingen zit ook het lidmaatschap van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten. In 2006 kreeg hij de Copley Medal en in augustus 2009 werd Hawking door president Obama onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers.

Hawking is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Ook kreeg hij grote bekendheid na de uitgave van zijn boek A Brief History of Time , in het Nederlands Het Heelal . Het werd een bestseller, waarin hij de stand van zaken in de kosmologie beschreef. Het werd geschreven met zijn spraakcomputer.

Vanaf augustus 2006 werkte Hawking, samen met zijn dochter Lucy, aan meerdere kinderboeken. Daarin wilde hij “denkbeelden en ideeën over relativiteit en kosmologie in de vorm van verhalen beschrijven”. Het eerste boek heeft de titel George's Secret Key to the Universe en verscheen in september 2007 in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland. Dit boek is in 2008 in Nederland verschenen onder de titel De geheime sleutel naar het heelal.

Lees meer

Rudi Vranckx

Rudi Vranckx is historicus. Voor het tv-journaal van de VRT volgt hij sinds vele jaren het Midden-Oosten van nabij. Hij schreef eerder Van het front geen nieuws. Herinneringen aan de oorlogen in het Midden-Oosten en Geesten van het avondland. De roots van het moslimterrorisme (in samenwerking met Ina Maes en Inge Vrancken).

Dat laatste boek kreeg in 2006 de ABN AMRO Bank Publieksprijs voor het Beste Non-Fictie Boek. In 2008 verscheen Stemmen uit de oorlog, dat werd genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs en de M.J. Brusseprijs. In 2010 verscheen Terug naar Congo en in 2011 De vloek van Osama, een boek dat hoorde bij de gelijknamige serie op Canvas.

Lees meer

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde vier romans: Alle mensen bijten (debuutprijs), De vertraging, Mise en place (nominatie Halewijnprijs) en Het vlindereffect, en twee interviewboeken: Schrijvers gaan niet dood (met foto's van Stephan Vanfleteren) en Het geweten van onze strafpleiters. Het schitterende Mazzel tov, dat op de longlist van de ECI Literatuurprijs 2017 staat, is haar eerste non-fictieverhaal.

Lees meer

Pieter Serrien

PIETER SERRIEN (1985) is historicus met een oor voor verhalen. Hij is de auteur van zes succesvolle boeken waarin persoonlijke getuigenissen van soldaten en burgers tijdens de twee wereldoorlogen centraal staan: Tranen over Mortsel (2008), Oorlogsdagen (2013), Zo was onze oorlog (2014), Van onze jongens geen nieuws (2015), Elke dag angst (2016) en Het elfde uur (2018). Hij houdt een blog bij over opmerkelijke historische verhalen en tourt met zijn lezingen door het hele land.

Lees meer