Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Thuis bij Muhammad Ali

indringende ontmoetingen tussen 's werelds beste bokser en een Nederlandse fotograaf

Indringende ontmoetingen tussen een Nederlandse fotograaf en 's werelds beste bokser

Fotograaf Guus Dubbelman drong door tot de privésfeer van de beste bokser aller tijden Muhammad Ali, die in 2016 op 74-jarige leeftijd overleed. Al vóór hun eerste ontmoeting raakte Dubbelman geboeid door het fenomeen Muhammad Ali, enerzijds omdat hij zwart was anderzijds omdat hij als sportman een overweldigende levensvisie uitdroeg. Ze kregen een hechte band met elkaar, die leidde tot enkele huisbezoeken van Dubbelman aan de man die hem vanaf de eerste kennismaking raakte. Ze voerden gesprekken over het leven, racisme, over de samenleving, roem en tanende glorie. Soms terloops, dan weer samen tijdens een langdurige autorit over Amerikaanse wegen. De fotograaf zag en voelde hoe Ali zowel lichamelijk als geestelijk het spoor bijster raakte als gevolg van de ziekte van Parkinson. Hun relatie ging verder dan vriendschap, ze zagen in elkaars ogen de fascinatie voor de worsteling van het leven. Nooit vergat Guus Dubbelman dat hij fotograaf was, maar nooit drong hij zich in die hoedanigheid op aan zijn wereldberoemde maar klaarblijkelijk breekbare bondgenoot. Maximale distantie, maximale betrokkenheid - met als resultaat indrukwekkende en nooit vertoonde foto's.
Auteursinfo
Guus van Holland was sportverslaggever bij de Volkskrant en NRC Handelsblad. Voor deze dagbladen deed hij 16 maal verslag van de Tour de France, was hij onder meer driemaal aanwezig op het WK voetbal en driemaal op de Olympische Winterspelen en volgde hij tal van andere sporten zoals judo, ijshockey, skiën en zo verder. Hij schreef (en schrijft nog steeds) daarnaast over sportpsychologie en sportfilosofie. In 2002 verscheen van hem Sportportretten op Maandag, een bundel portretten uit NRC van bijzondere sportmensen met illustraties van Siegfried Woldhek. In 2008 schreef hij samen met Raf Willems " Van Jesse Owens tot Lornah Kiplagat"- sporters met een missie.
Guus Dubbelman is vaste freelance-fotojournalist voor de Volkskrant, voornamelijk sport. Hij begon in 1980 bij voetbalblad Elf als voetbaljournalist. Sinds het Heizeldrama, de tragisch verlopen Europa Cup-finale tussen Juventus en Liverpool met 39 doden in 1985 in Brussel, verruimde hij door middel van zijn camera zijn blik op het leven. Vervolgens werkte Dubbelman voor de Volkskrant, Voetbal International, Sport International, Nieuwe Revue, Vrij Nederland en andere bladen. De laatste jaren legt hij alleen voor de Volkskrant verschillende gebeurtenissen op beeld vast.
Zet op boekenlijstje
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs25,00
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
Prijs25,00

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 15-06-2018

Beoordeling lezers

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit boek?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • Auteur(s) : Guus van Holland
 • Uitgeverij : Edicola Publishing
 • ISBN : 9789492500601
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Hardcover
 • Aantal pagina's : 160
 • Verschijningsdatum : 01-10-2017
 • Afmetingen : 314 x 254 x 27 mm.
 • Gewicht : 700 gr.