Europa staat voor de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Tienduizenden mensen uit Syrië en andere conflictgebieden wagen de riskante oversteek naar de Europese kusten. Een deeltje van hen komt in Vlaanderen terecht. Maar wat wacht hen hier? Hoe denken ze in onze steden en gemeenten hun leven weer op te bouwen en aan een toekomst te werken? Hoe springen ze om met onze waarden en gebruiken? En welke mentale wonden hebben de oorlog in hun thuislanden en de vele obstakels onderweg geslagen?

Journalisten Joost Devriesere en Dirk Vandenberghe gingen op zoek naar vluchtelingen en schrijven hun ervaringen neer: van hun zorgeloze leven voor de oorlog tot de moeilijke integratie die hen hier wacht. Aan de hand van gesprekken met OCMW-medewerkers en de mensen van Fedasil en de Dienst Vreemdelingzaken ontkrachten de auteurs enkele hardnekkige misvattingen én wollige feelgoodverhalen rond de opvang en integratie van vluchtelingen, en ze gaan ook langs bij beleidsmakers en deskundigen. Om de proef op de som te nemen, nam Joost Devriesere zélf een asielzoeker onder zijn vleugels.

Vluchten hoeft niet meer is een meeslepend maar kritisch boek over mensen op de vlucht en over zij die hun steentje bijdragen om hen op te vangen.

Joost Devriesere (1972) is auteur, journalist en eindredacteur bij Knack/Knack Focus.

Dirk Vandenberghe (1971) is zelfstandig journalist voor o.a. Ons Erfdeel. Eerder was hij redacteur bij De Tijd, NRC Handelsblad en Knack.

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis