Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Boris Dittrich schreef dit jaar het geschenk voor de Spannende Boeken Weken, Barst. De oud-politicus schrijft zijn thrillers tijdens lange vluchten, en niet onverdienstelijk. Zo werd zijn thriller W.O.L.F. uitgeroepen tot beste Nederlandstalige thriller van 2016 door de VN Detective en Thrillergids. Wij spraken Boris Dittrich over Barst, over schrijven en over zijn favoriete boeken.

Je schrijft dit jaar het Geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken. Hoe was het om hiervoor gevraagd te worden?

Ik vond het een geweldige eer om hiervoor gevraagd te worden. Ik weet nog heel goed dat ik de e-mail van het CPNB kreeg. Het was een hele lange e-mail, met onderaan opeens de vraag: 'en zou jij het geschenkboek willen schrijven?'. Ik heb die e-mail drie keer gelezen, voordat ik het durfde te geloven.

Kun je al iets vertellen over Barst?

Jazeker. Ik heb er iets eigentijds van willen maken. Barst bevat twee verhaallijnen. De hoofdpersoon is Maya Oliphant, een lesbische politievrouw. Zij krijgt voor het eerst de leiding over een moordonderzoek. Zij komt ook voor in mijn vorige boek, Halszaak. Ik ben echt van haar gaan houden. Zij zat nog heel erg in mijn hoofd toen ik de vraag van het CPNB kreeg of ik het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken wilde schrijven.

De andere verhaallijn is van een meisje dat meedoet aan een nieuwe talentenjacht op de televisie. Zij komt heel ver, maar op een gegeven moment ontvangt ze een brief, waarin staat 'ik ken jouw geheim'. Deze verhaallijnen komen halverwege het boek bij elkaar.

Je baseerde het Geschenkboek op een waargebeurde ervaring. Wat is er gebeurd?

Als rechter liep ik stage bij de politie in Amsterdam Zuid. Op een dag kwam er een telefoontje binnen van een mevrouw die een lijk had gevonden. Wij gingen het Vondelpark in en keken in de bosjes. Het regende vreselijk die dag. Uiteindelijk heb ik daar dat lijk gevonden. Dat heeft zo'n indruk op me gemaakt. De gruwelijkheid van een mooi park en dan ineens een lijk, ik heb altijd gedacht dat ik dat wilde verwerken in een boek. Zo begint Barst.

Je thriller W.O.L.F werd door de VN Detective en Thrillergids uitgeroepen tot beste Nederlandstalige thriller van 2016. Hoe belangrijk zijn literaire prijzen en onderscheidingen in jouw ogen?

Ik vind literaire prijzen en onderscheidingen ontzettend belangrijk. Allereerst voor jezelf als schrijver. Als schrijver twijfel je toch altijd aan jezelf. Als anderen zeggen dat het een goed boek is, dan geeft dat je zo'n zelfvertrouwen dat het schrijven makkelijker wordt. Daarnaast is een prijs, zoals de BookSpot Gouden Strop, ook belangrijk om lezers te helpen in hun keuze voor een boek.

Vind je dat het niveau van Nederlandse thrillers kan tippen aan dat van andere landen, zoals Amerika?

Ja, ik vind dat het niveau van Nederlandse thrillerschrijvers even hoog is als dat van Scandinavische of Amerikaanse of Engelse schrijvers. Ik was voorzitter van de Vrij Nederland Detective en Thriller Jury vorig jaar, dus ik heb heel veel met name Nederlandstalige thrillers gelezen en daar zaten hele goede tussen.

Wat lees je zelf graag?

Eigenlijk lees ik niet alleen thrillers maar ook romans. Ik houd heel erg van fictie. Non-fictie lees ik niet zoveel. Wat ik zelf altijd belangrijk vind in een boek is een psychologische ontwikkeling van karakters, en dat het een verhaal is dat er toe doet. Het hoeft niet een geschiedenislesje te worden, maar ik houd van een pakkend verhaal dat invloed kan hebben op de samenleving, dat mensen inspireert.

Zit dat ook in Barst?

Ik heb in Barst een aantal elementen verwerkt. Bijvoorbeeld hoe oppervlakkig de televisiewereld is, en hoe je algauw, als je beroemd wilt worden, dingen gaat doen die eigenlijk niet bij je passen. Een ander element dat er in zit is discriminatie bij de politie, wat binnen het politiecorps nog steeds een probleem is.

Je hebt gewerkt als advocaat en rechter, gebruik je deze ervaringen in je boeken?

Ik ben advocaat in Amsterdam geweest, rechter in Alkmaar, en tijdens die periode heb ik ook les gegeven op de politieschool. De duizenden zaken die aan me voorbij getrokken zijn, gebruik ik in mijn boeken. Halszaak gaat over een rechter die ontspoort. Een aantal van die zaken die daarin voorkomen zijn ook echt gebaseerd op mijn eigen werk. Het inspireert me enorm.

Je bent geen fulltime schrijver, maar werkt voor Human Rights Watch. Is het lastig om dit te combineren? Hoe zorg je ervoor dat je blijft schrijven?

Voor mij is de combinatie fulltime werken en schrijven ideaal. Als ik een vlucht naar een ver land heb en dus beperkt de tijd heb, dan weet ik dat ik ook echt moet schrijven. Die druk werkt bij mij heel erg goed, dus dan schrijf ik ook echt. Ik denk dat als ik fulltime schrijver zou zijn het veel moeilijker zou zijn.

Werkt dat dan zo, dat je het eerst in je hoofd schrijft?

Ja, eerst laten rijpen voor ik ga schrijven. En als ik dan aan het schrijven ben, weet ik nog niet helemaal hoe het afloopt, wie de moord heeft gepleegd bijvoorbeeld. Tijdens het schrijven vertelt het verhaal zichzelf. Dat is voor jezelf ook heel verrassend. Dan lijkt het net alsof iemand anders je vertelt hoe het moet eindigen, maar je doet het allemaal zelf.

Wat zijn je 3 favoriete spannende boeken aller tijden?

Een boek dat ik zelf heel graag had willen schrijven is Tim Krabbés Het gouden ei. De angst dat, als je een goed leven hebt, daar zomaar verandering in kan komen, ik vond het zo beklemmend. Het heeft een verrassend slot en loopt niet goed af. Toen de Amerikanen er een film van maakten, gaven ze het einde een andere draai. Dan werkt het niet. De zeggingskracht van Het gouden ei is groter doordat het een naar einde heeft. In het dagelijks leven loopt het ook niet altijd goed af …..

Kamer van Emma Donoghue, is een waanzinnig spannend boek. Het draait om een moeder en haar zoontje, die de kamer niet uitkomen. Langzaamaan ontdek je dat ze gevangen zitten. Het is heel erg spannend en beklemmend.

Een heel mooi en spannend boek is München 1938 van Robert Harris. Ik heb eigenlijk alle boeken van Robert Harris gelezen. Hij is een historicus en hij baseert zijn thrillers op waargebeurde verhalen en documenten. Dit boek gaat over een ontmoeting tussen Hitler en Chamberlain. Chamberlain was toen premier van Engeland en is in de geschiedenisboeken altijd verguisd als een slappeling. In dit boek blijkt hoe hij gevochten heeft tegen Hitler en heeft geprobeerd de vrede te bewaren.

Welk boek moet iedereen volgens jou gelezen hebben?

Voor mij is de Max Havelaar van Multatuli hét standaardboek. Elke paar jaar herlees ik het. Het is zo mooi gelaagd geschreven. Dit boek heeft de politiek door elkaar heeft geschud in Nederland. Er zijn allerlei debatten over geweest en Nederland is toen anders gaan kijken naar ons koloniaal verleden. Het is fantastisch als een schrijver zoiets weet te bereiken.