Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Vlaamse literatuur

Filters

Filters

Ivo Victoria

Ivo Victoria (1971) is geboren in Antwerpen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als zanger van de inmiddels ter ziele gegane popband Kamino bracht hij diverse albums uit en tourde hij door de Benelux. Ivo Victoria werkte bij verschillende Belgische platenmaatschappijen en was betrokken bij de organisatie van het Lowlands-festival. Tegenwoordig werkt hij als freelance projectmanager om meer tijd te kunnen maken voor zijn ware passie: schrijven.

Lees meer

Annelies Verbeke

‘Zonder enige twijfel is Verbeke het grootste talent van haar generatie.’ – De Standaard

Annelies Verbeke (Dendermonde, 1976) is een Vlaamse schrijfster. Ze debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003) waarvan er meer dan 70.000 stuks verkocht werden. Slaap! werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en bekroond met de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs, de Vlaamse Debuutprijs en het Gouden Ezelsoor 2005. In 2006 verscheen de roman Reus en in 2007 volgde Groener gras, een verhalenbundel die op de longlist van de Gouden Uil stond.

Haar boek Dertig Dagen stond op de Shortlist van de ECI Literatuurprijs 2015. Ook haar verhalenbundel Halleluja (2017) werd lovend ontvangen met een nominatie voor de Shortlist van de ECI Literatuurprijs 2017.

Naast romans en verhalen schrijft Verbeke scenario’s en columns in NRC Handelsblad. Haar werk verschijnt inmiddels in 22 landen.

Lees meer

Christophe Vekeman

Christophe Vekeman (1972) is een Gentse schrijver en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van zijn generatie in de Vlaamse letteren. Hij publiceerde vier romans, een verhalenbundel en een bundeling essays, reportages en interviews.

Publicaties in boekvorm:
- Alle mussen zullen sterven (1999, roman)
- Iedereen kan het (2001, roman)
- Wees maar niet bang (2003, verhalen)
- Een borrel met Barry (2005, roman)
- Lege jurken (2008, roman)
- Leven is werk. Essays, reportages en interviews (2009)

Sinds 11 september 2001 heeft Vekeman een wekelijkse column in De Morgen, de krant waarin hij ook het merendeel van de in Leven is werk opgenomen stukken over voornamelijk literatuur en muziek publiceerde.
In 2005/2006 was hij een vaste gast in het debatprogramma ‘Morgen beter’ op Canvas.

Vekeman is een van de meest gevraagde en gesmaakte gasten op literaire podia in Vlaanderen en Nederland. Hij nam onder meer deel aan Saint-Amour, De Nachten, Zuiderzinnen, Geletterde Mensen, Nur Literatur, Lowlands, enzovoort. In Nederland maakt hij deel uit van het Nightwriterscollectief, samen met onder andere de schrijvers Kluun, Tommy Wieringa en Ronald Giphart.

Lees meer

David van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij studeerde in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. In 2001 debuteerde hij met De plaag. Het boek werd lovend ontvangen en in het Zuid-Afrikaans vertaald. Van Reybrouck werd ermee genomineerd voor De Gouden Uil en kreeg de Vlaamse Debuutprijs toegekend. In 2004 schreef hij het toneelstuk die Siel van die Mier, bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 en de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten 2007 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 2007 publiceerde hij de roman Slagschaduw en het toneelstuk Missie; de eerste titel stond zowel op de longlist van de AKO Literatuurprijs als op die van de Gouden Uil, de laatste won de Arkprijs van het Vrije Woord 2008. In 2008 verscheen zijn Pleidooi voor populisme, waarvoor hij de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 ontving.In mei 2010, verscheen zijn monumentale Congo. Een geschiedenis. Van Reybrouck werd voor dit boek onderscheiden met drie grote prijzen: de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de J. Greshoff-prijs.

Lees meer

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. Van De laatkomer werden binnen een paar maanden meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Ook dit boek wordt verfilmd, voor toneel bewerkt en over de hele wereld vertaald. In 2014 verscheen zijn roman Kaddisj voor een kut. Verhulst is de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2015. Met Het leven gezien van beneden bracht Verhulst in 2016 weer een nieuwe roman uit, waarna later dat jaar Spoo pee doo volgde dat op de longlist van de ECI Literatuurprijs 2017 staat.

Lees meer