Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Actiethrillers

Filters

Filters

  • Meer Serie  

Clive Cussler

Clive Cussler schrijft avonturenromans. En daar is hij behoorlijk goed in. Ruim 40 bestsellers heeft hij inmiddels op zijn naam. Het meest beroemd is de serie waar hij in 1973 zijn debuut mee maakte, met Dirk Pitt in de hoofdrol. Deze succesvolle reeks geeft vaak een alternatieve draai aan belangrijke historische events.

Ook de actiethrillers rondom Kurt Austin en Isaac Bell en de reeks Dossier Oregon zijn van zijn hand.Clive heeft een fascinatie voor gezonken schepen en is een actief wrakduiker. Hij heeft er zelfs een organisatie voor opgericht: het National Underwater and Marine Agency.

Maar boeken schrijven doet hij toch het liefst – en nog steeds met grote regelmaat. Elk jaar verschijnt er zeker één nieuw avonturenboek van zijn hand. Alleen al in Nederland en Vlaanderen heeft Cussler inmiddels al meer dan 3 miljoen boeken verkocht.

Lees meer

Frederick Forsyth

Frederick Forsyth (1938) zat op de prestigieuze Eton-kostschool Tonbridge en studeerde aan de Universiteit van Granada voordat hij op zijn 19e piloot werd voor de RAF. Vanaf 1958 werkte als hij journalist en oorlogscorrespondent voor onder andere persbureau Reuters en de BBC. Hij versloeg de Biafra-oorlog in Nigeria, wat in 1969 resulteerde in zijn eerste boek, The Biafra Story. Het idee voor zijn romandebuut The Day of the Jackal kreeg hij nadat hij als verslaggever in o.a. Parijs en Oost-Berlijn had gewerkt. Sindsdien combineert hij het schrijven van boeken met het schrijven van opiniestukken en columns voor de radio en voor diverse kranten en tijdschriften zoals the Daily Express en Time Magazine. Forsyth is actief lid van de Britse Conservatieve Partij en verschijnt met enige regelmaat in de media om uiting te geven aan zijn links-conservatieve ideeën en zijn euroscepticisme. Hij schrijft zijn boeken op een typemachine.

Forsyth is vaak geroemd om zijn ingenieuze plots en zijn uitvoerige documentatie. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het thrillergenre 'faction': journalistieke onderzoekstechnieken en nieuwsgaring leveren de feiten uit de werkelijkheid aan waaromheen een auteur een fictief verhaal creëert. Met uitzondering van de novelle Het Spook van Manhattan worden Forsyth's romans veelal bevolkt door spionnen, diplomaten, oorlogsmisdadigers, huurlingen, hooggeplaatste militairen, terroristen en politici. Zijn hoofdpersonen bewegen zich voort tegen de achtergrond van bestaande conflicten en (burger)oorlogen - bijvoorbeeld voormalig Joegoslavië en de Golfoorlogen - als stukken op het schaakbord van internationale politieke intrige en spionage. Deze karakteristieke schrijfstijl paste Forsyth voor het eerst toe in zijn romandebuut De dag van de Jakhals, over een moordaanslag op de Franse president De Gaulle, dat in 1971 verscheen en tweemaal werd verfilmd. Andere film- en tv-bewerkingen zijn o.m. gemaakt van The Odessa File, The Dogs of War, The Fourth Protocol, Icon en The Avenger. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht.

Lees meer

Wilbur Smith

Wilbur Smith werd in 1933 in Zimbabwe geboren en groeide op in Zuid-Afrika. In 1964 werd hij fulltime schrijver, nadat zijn boek When the Lion Feeds (Het goud van Natal) bijzonder succesvol was ontvangen. Sinds die tijd heeft hij bijna dertig boeken geschreven die gebaseerd zijn op zijn research die hij wereldwijd uitvoert. Samen bereikten zijn boeken wereldwijd een miljoenenoplage. Met zijn unieke landschapsbeschrijvingen en zijn levensechte personages weet Wilbur Smith keer op keer lezers in alle uithoeken van de wereld te betoveren. Van alle romans die Wilbur Smith schreef, blijken de Afrikaanse en de Egyptische avonturenromans het meest populair. Smiths boeken worden in 26 talen vertaald. Hij woont op de zuidelijke heuvelrug van Kaapstads wereldberoemde Tafelberg in zijn huis 'Sunbird Hill'. Hij bezit ook een kinderboerderij, een appartement in Londen en een eigen eiland in de Seychellen.

Lees meer

Andy McNab

Andy McNab is het pseudoniem van een voormalig Brits Special Air Forces-soldaat. Hij werd wereldberoemd toen hij na de eerste Golfoorlog in 1993 zijn verslag publiceerde van de mislukte SAS-missie ‘Bravo Two Zero’. Voor deze missie ontving hij o.a. de Distinguished Conduct Medal. McNab wordt nog steeds wereldwijd gezocht door enkele terroristische organisaties. Het is daarom verboden om afbeeldingen van zijn gezicht, of zijn huidige locatie, te openbaren.

Andy McNab schreef naast Bravo Two Zero nog een tweede boek over zijn eigen ervaringen in het Britse leger: Onbreekbare eenheid. Hij is echter vooral bekend om zijn thrillers over ex-SAS-soldaat Nick Stone. Daarnaast verscheen in het najaar van 2010 het eerste deel in een nieuwe thrillerreeks over de oorlog in Afghanistan, dat hij samen met Kym Jordan schreef: De Afghanistan-missie. McNabs onderwerpkeuze – soldaten, mannenbroeders, oorlogsveteranen, kameraadschap, trauma’s, de vrouwen die thuis in angst zitten – is universeel en voor iedereen herkenbaar. Vanwege het uiterst gevoelige karakter van zijn SAS-verleden is Andy McNab de enige auteur die zijn werk ter goedkeuring moet voorleggen aan het Britse Ministerie van Defensie voordat het gepubliceerd mag worden.

Lees meer

Tom Cain

Tom Cain is het pseudoniem van een journalist met vijfentwintig jaar ervaring. Hij woonde in Moskou, Washington, D.C., en Havana. Cain publiceerde een tiental boeken, schreef filmscenario’s en werd vertaald in twintig talen. De Accident Man is zijn spectaculaire eerste thriller.

Lees meer