Alan Rickman

Alan Sidney Patrick Rickman (Hammersmith, Londen, 21 februari 1946) is een Engels toneel- en filmacteur. Hij won meer dan tien filmprijzen gedurende zijn acteerloopbaan, waaronder een Golden Globe (voor Rasputin), een BAFTA Award (voor Robin Hood: Prince of Thieves) en een Emmy Award (voor Rasputin).

Hij werd geboren als zoon van een Ierse katholieke vader en een Methodistische moeder uit Wales. Zijn vader stierf toen Rickman acht jaar oud was en daarna werd hij alleen door zijn moeder opgevoed.

Rickman werkte als grafisch ontwerper voordat hij begin jaren zeventig werd toegelaten tot de Royal Academy of Dramatic Art in Londen. Hij maakte in het bijzonder indruk met zijn interpretatie van de mannelijke hoofdrol in Les liaisons dangereuses, dat de Royal Shakespeare Company in 1985 op de planken bracht.

Het brede Britse publiek leerde hem in de jaren tachtig kennen als Mr. Slope in de BBC-serie Barchester Towers, maar buiten Engeland is hij vooral bekend van zijn filmrollen. Hij speelt in Britse films meestal in kostuumdrama's, terwijl Hollywood hem doorgaans de rol van slechterik toebedeelt. Een voorbeeld van het eerste is zijn rol van de zachtaardige Kolonel Brandon in de Jane Austen-verfilming Sense and sensibility of die van de bezorgde vader in de rol van Antoine Richis in de Patrick S�skind-verfilming Perfume: The story of a murderer. Slechte personages speelde hij onder andere in Die hard (Hans Gruber), Robin Hood: Prince of Thieves (Sheriff of Nottingham) en recent in de Harry Potter-verfilmingen (Severus Sneep).

Rickman speelt tevens in komische films. Voorbeelden daarvan zijn Galaxy Quest, Dogma en Love Actually. Voor de verfilming van Douglas Adams� The Hitchhiker's Guide to the Galaxy sprak hij de stem in van Marvin the Paranoid Android.Rickman was in 2007 te zien in Tim Burtons Sweeney Todd: the demon barber of Fleet Street. In deze film speelt hij de immorele en arrogante Judge Turpin en is hij dus weer terug bij het spelen van een gemeen en slecht karakter. Hij spreekt fout recht, verkracht, bespiedt en heeft een pornobibliotheek. Dit alles zingend.

In juli 2009 was hij weer te zien in de rol van Severus Snape, in Harry Potter and the Half-Blood Prince. In juni 2010 waren de laatste draaidagen voor de verfilming van het het laatste Harry Potterboek Harry Potter and the Deathly Hallows.

Bron: Wikipedia