Profiel

Huub Stapel

Hubertus Wijnandus Jozef Marie (Huub) Stapel (Tegelen, 2 december 1954) is een Nederlandse acteur. Hij is vooral bekend van de films De lift (1983), Flodder (1986) en Amsterdamned (1988) van Dick Maas.

Voordat hij acteur werd, gaf Stapel dramales aan 4 HAVO.

Hij speelde in films als Van de koele meren des doods en Ben Verbongs Het meisje met het rode haar, voordat hij grootschalig doorbrak in 1983 met zijn hoofdrol als nieuwsgierige liftmonteur in de technohorror De lift van Dick Maas.

In 1986 speelde hij Johnnie Flodder in Flodder en zes jaar later in het vervolg Flodder in Amerika!. In Flodder de TV-serie alsmede de film Flodder 3 liet Stapel deze rol aan Coen van Vrijberghe de Coningh, met wie hij samen speelde in De onfatsoenlijke vrouw. Wel keerde Stapel na zes jaar nog ��n keer terug tot Flodder, in 1998 (opgenomen in 1997), als hij in de aflevering Egotrip (seizoen 5) een gastrol, het louche figuur Paolo, speelt.

In 1988 speelde Stapel in Amsterdamned en later in Van God los, De Dominee en Terug naar de kust. Hij speelde in Nederlandse televisieseries als Willem van Oranje, De Partizanen, Retour Den Haag (als Ed van Thijn), Wet & Waan en in de televisiefilm Klem in de draaideur.

Tevens was hij te zien in verschillende Duitse krimi's, zoals Tatort en SOKO Kitzb�hel en in de Belgische serie Windkracht 10 als duiker Dirk, op het vroegere TV1.

Stapel presenteerde als autoliefhebber de televisieprogramma's Stapel op auto's en Stapel in de States. Hij presenteerde voor de TROS en E�n de realityserie Oberon, waarin hij raadsheer was. In 1998 presenteerde hij het TROS' muziekprogramma TAFKAS (The Artist Formerly Known As Stapel).

Hij is Limburger van origine, maar woont met zijn vrouw Resie Jansen en twee zonen in Amsterdam. Hij trouwde met Resie op 2 december 2004, zijn 50e verjaardag, maar was toen al een jaar of dertig met haar samen.

Bron: Wikipedia