Profiel

Iain Matthews

Iain Matthews speelde in de vroege jaren 60 in verschillende lokale amateurbands, totdat hij in 1966 verhuisde naar Londen en lid werd van de band Pyramid. Hij verliet Pyramid om zich aan te sluiten bij Fairport Convention, een folkrockband die in eerste instantie sterk op de Amerikaanse folk was gericht. Matthews was een van de zangers op de eerste twee albums van deze band. In 1969, toen Fairport Convention zich tegen zijn zin meer door de Engelse en Keltische folk liet inspireren, verliet Matthews de groep tijdens de opnames voor het derde album.

Hij nam in 1970 een solo-album op onder de naam Matthews Southern Comfort, daarbij geholpen door enkele leden van Fairport Convention. Matthews Southern Comfort zou later uitgroeien tot een band. Met deze groep bracht hij twee albums uit en had hij een wereldhit met het door Joni Mitchell geschreven Woodstock. Kort daarop ontbond hij zijn groep en ging solo verder. In 1972 richte hij wederom een band op, Plainsong, waarmee een album werd uitgebracht voordat de groep in 1974 weer werd ontbonden.

In 1984 besloot Matthews te stoppen met muziek maken. In 1986 herzag hij deze beslissing, na een optreden op het jaarlijkse re�niefestival van Fairport Convention. Sindsdien nam hij een groot aantal albums op, zowel solo als met bands, waaronder het heropgerichte Plainsong.

Matthews woont tegenwoordig in Nederland.