Profiel

Rutger Hauer

Rutger Hauer

De Nederlandse acteur Rutger Oelsen Hauer (Breukelen, 23 januari 1944) werkt sinds de jaren tachtig voornamelijk in de Verenigde Staten. Tot de filmprijzen die hij won behoren een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award.

In 1955 maakt Rutger Hauer zijn debuut in Sophokles' 'Ajax'. Nadat hij de Amsterdamse Toneelschool afsloot in 1967 speelde hij een tijd in de Noorder Compagnie in diverse stukken. Daartoe behoren onder meer Shakespeare's Richard III, John Steinbeck's Of Mice and Men, Joost van den Vondel's Joseph in Dothan, en Max Frisch' Biedermann und die Brandstifter.

In 1969 werd hij landelijk bekend door zijn hoofdrol in de televisieserie Floris, een avonturenreeks die zich in de Middeleeuwen afspeelde. Vanaf 1973 verwierf hij als filmacteur internationale bekendheid door zijn hoofdrol in Turks Fruit. Dit leverde hem zijn eerste bijrol op in een Engelstalige film, The Wilby Conspiracy uit 1975, met Sidney Poitier en Michael Caine. In 1981 brak Hauer in de Verenigde Staten door met zijn rol in de film Nighthawks. In 1988 won hij een Golden Globe (Beste mannelijke bijrol in een miniserie gemaakt voor televisie) voor zijn rol in Escape from Sobibor.

In de jaren tachtig was hij in Engeland te zien in een reeks reclamespots voor Guinness. Deze surrealistische reclames werden door popcultuur-critici tot beste 'adverts' gekozen. Na 1990 ging Hauer steeds meer in B-films en televisieseries spelen. Hij was vooral te zien in actie-, horror- en sciencefictionfilms met een relatief laag budget, doorgaans in de rol van slechterik. Hauer speelde vaak psychopaten, robots, nazi's, vampiers en terroristen. Deze films maakten van hem geen grote filmster, maar zorgden er wel voor dat hij een van de productiefste en best betaalde acteurs van Hollywood werd. Bron: Wikipedia.