Documentaire: Unesco Erfgoed - Benelux Landen
Prijs
9,99

Op werkdagen voor 19.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis binnen 30 dagen retourneren
Klanten beoordelen BookSpot met een
BENELUX LANDEN

De technologische bijdrage van de inwoners van ''de lage landen'' om het water te bedwingen is bijzonder groot. De molens bij Kinderdijk zijn daar een prachtig voorbeeld van. In de middeleeuwen werden deze molens met scheprad gebouwd om het water uit de polder te pompen zodat deze ontgonnen en verbouwd kon worden. De omgeving bevat alle relevante elementen van deze technologie: dijken, reservoirs, pompen en een rij prachtig bewaarde windmolens.

Het Koninklijk Paleis van Brussel dateert uit de 17e eeuw en wordt gekenmerkt door de vele neostijlen en de voorgevel is volledig symmetrisch verbouwd met een groot fronton. Het Paleis heeft naast werkterrein van de koning ook een ceremoniële functie. Tevens is het Koninklijke Archief hier gevestigd.

Vanaf de 16e tot neutralisatie in 1867, was Luxemburg door haar strategische positie de grootste vesting van Europa. De burcht zelf werd door de een na de andere Europese macht uitgebreid en versterkt. De vestingwerken waren tot hun gedeeltelijke afbraak een personificatie van militaire architectuur verspreid over vele eeuwen.

Begijnen waren vrouwen die hun leven wijdden aan God en de Rooms-katholieke kerk, zonder daarvoor de eeuwige geloften af te leggen. In de 13e eeuw werden voor deze vrome vrouwen hofjes gebouwd, al dan niet ommuurd en enkel toegankelijk via een poort. De Vlaamse begijnhoven zijn hoogst uitzonderlijk en van grote waarde vanwege de perfect bewaarde staat en de diversiteit van de hofjes verspreid over heel België. Een van het grootste nog bestaande begijnhof ligt in Leuven en bevat een oppervlakte van ruim 3ha.

Het Wouda Gemaal in Lemmer in de provincie Friesland opende haar deuren in 1920. Het is het grootste nog werkende gemaal ter wereld en is representatief voor het hoogtepunt van Nederlandse bouwkundigen en architecten om de bevolking te beschermen tegen het wassende water.

In 1634 stichtten de Hollanders in de natuurlijke haven van Willemstad een groot fort om de haveningang te beschermen. Fort Amsterdam is het oudste fort van Curaçao. Achter het fort werd de stad gebouwd en vanwege het handelskarakter van deze stad zijn de diverse Europese invloeden te zien. Het historisch centrum is opgenomen op de UNESCO lijst.

Het Rietveld Schröder huis in Utrecht is door architect Gerrit Rietveld in nauwe samenspraak met mevrouw Truus Schröder ontworpen en gebouwd in 1924. De kern van wonen in dit huis is soberheid. Het huis is abstract en eenvoudig, evenals het interieur. De aaneenschakeling van horizontale en verticale vlakken met primaire kleuren laten zien dat dit een manifest was van De Stijl Groep, waar ook Piet Mondriaan lid van was.

De 4 grootste herenhuizen van Brussel - Hotel Tassel, Hotel Solvay, Hotel van Eetvelde en het huis en atelier Horta, tegenwoordig het Hortamuseum - zijn ontworpen door de architect Victor Horta, een van de eerste sleutelfiguren van de Art Nouveau beweging, ook Jugendstil genoemd. Het belangrijkste kenmerk is het gebruik van golvende ornamentele lijnen. Door het gebruik van niveauverschillen, bijzondere raampartijen, serres, trappenhuizen en glazen lichtkoepels werd op alle verdiepingen en in alle kamers licht naar binnen gebracht en zodoende een ongekend ruimtegevoel voor burgerwoningen uit die tijd.

Het Plantin-Moretus museum is een historische drukkerij in Antwerpen en stamt uit de Renaissance en Barokperiode. De naam is afgeleid van de grootste drukker en uitgever in de 16e eeuw, Christoffer Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus. Samen met Parijs en Venetië had Antwerpen de leiding betreft de drukkunst en staat in verbinding met de uitvinding en verspreiding van de boekdrukkunst. De drukkerij is tot 1867 in bedrijf gebleven. Het huis van de drukker is uitgerust met Vlaams meubilair en houtsnijwerk bedekt met goudleer. Ook hangen er in het museum veel schilderije
Lees meer

Reviews

Geschreven door onze bezoekers
0 sterren | 0 reviews

Wat vind jij van dit product?

Klik op het aantal sterren
Schrijf een beoordeling en maak kans op een BookSpot cadeaukaart t.w.v. €50,-

Details

  • Auteur(s) : Documentaire, Unesco Erfgoed
  • Filmmaatschappij: Arts Home Entertainment
  • ISBN : 8717377003351
  • Taal : Engels
  • Uitvoering : DVD
  • Verschijningsdatum : juni 2008
  • Gewicht : 150
  • Afmetingen : 190 x 135 x 15 mm.
  • Aantal discs : 1
  • Leeftijdsindicatie : Alle Leeftijden