Maak een nieuw boekenlijstje

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Rubens - Schilder En Diplomaat

Vlaamse mini TV serie gesitueerd in de Tachtigjarige Oorlog, ...Rubens staat daar tussenin: hij beweegt zich in hogere kringen van de internationale politiek, de basis voor zijn diplomatieke activiteiten. Het schilderen was voor Rubens de ideale dekmantel voor zijn werk achter de schermen van de macht.

Pieter Paul Rubens werd geboren in het Duitse Siegen. Zijn vader is een geleerd, ontwikkeld man. Zijn moeder moet echter jarenlang de gezinszorg alleen dragen ingevolge de echtbreuk van haar man, begaan met Anna van Saksen waarvoor hij in Duitsland gevangen wordt genomen en later verbannen.

Rubens krijgt een humanistische opvoeding in Keulen, daarna in Antwerpen. Na een artistieke opleiding bij Tobias Verhaegt, Adam Van Noort en Otto van Veen wordt hij in de Antwerpse gilde opgenomen als meester.

Op 9 mei 1600 vertrekt hij naar Italie¨, waar hij bei¨nvloed wordt door de kunst van de Oudheid. In Venetie¨ treedt hij, op uitnodiging van een Mantuaans edelman, in dienst van de hertog van Mantua, Vincenzo I Gonzaga. In deze periode leert hij veel van de werken van de kunst- schilder Caravaggio

Van 1603 tot 1604 verblijft hij in Spanje. Hij gaat er op diplomatieke missie in opdracht van de hertog van Mantua. Daarna gaat hij terug naar de Nederlanden en wordt hij benoemd als hofschilder van de aartshertogen Albrecht van Oostenrijk en Isabella van Spanje. Hij mag echter in Antwerpen blijven wonen en trouwt er, op 3 oktober van datzelfde jaar, met Isabella Brant. Isabella sterft een paar jaar later aan de pest.

Als gevolg van het Twaalfjarig Bestand in de Nederlanden tijdens de periode 1609-1621, stijgt de welvaart in Antwerpen, waardoor Rubens snel verschillende opdrachten krijgt.

Rubens geniet het volste vertrouwen van de landvoogdes Isabella en krijgt meerdere diplomatieke opdrachten en missies te verwerken. Aldus komt hij weer in Spanje en Engeland terecht. De werken van Titiaan en de bewondering van de Hertog van Buckingham stimuleren vanzelfsprekend de kunstenaar.

Hij is 53 jaar als hij, terug uit Engeland, in 1630 hertrouwt met de 16-jarige He´le`ne Fourment. Zijn nieuw aange- kochte landgoed Het Steen te Elewijt en het gelukkige gezinsleven op het platteland begunstigen zijn kunst als paysagist.

Lijdend aan jicht sterft hij, in zijn weelderig Rubenshuis te Antwerpen, op 30 mei1640
 
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
24,99
 23,99
 
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe.  Lees meer.
24,99
 23,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gemiddelde beoordeling

  • 0 sterren

Wat vond jij van dit product?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een fantastisch boekenpakket met 3 titels uit de Bestseller top 100.

  1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
  2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
  3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
  4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
  5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!