The Biggest Steps
Prijs
14,99

1 - 2 Weken

Geassocieerd met de nieuwe garde van de Franse jazz, staat pianist Gauthier Toux op het punt om 'The Biggest Steps' uit te brengen op het Parijse label Kyudo Records. Na 'Unexpected Things' (2016) en 'The Colours You See' (2018), evenals talrijke onderscheidingen (La Défense winnaar, Tremplin Jazz à Vienne winnaar, Révélation Jazz Magazine, talent jazz Adami...), blijft dit akoestische powertrio zijn kracht vinden in een collectief geluid en een epische ademhaling, waarvan het luisteren een ware reis is.
Als je naar 'The Biggest Steps' luistert, weet je vanaf het begin dat het niet gaat om het delen van 3 door 1. Het pad van elk lid van deze driehoek wordt niet gevolgd buiten een collectief verband.
biggest Steps' is een akoestisch powertrio dat zijn kracht vindt in een collectief geluid, een epische adem, waarvan het luisteren een reis is, een muziek waarvan je de codes niet hoeft te kennen om je mee te voeren. - - De al te vaak geleende thema-solo-thema vormen worden verbannen. De composities van Gauthier Toux zijn labyrintische suites waarin de luisteraar graag verdwaalt, ritmische trompe-l'oeil, orkestrale klankmassa's, intrigerende melodische cellen... Als door een verlangen om nieuwe geometrieën uit te vinden, is het een soort trio dat ons wordt voorgesteld. De vooropgezette rollen zijn vaak omgedraaid en soms is het de piano die een ostinato in de linkerhand houdt, waaromheen de bas en de rechterhand de melodie spelen, de drums, dan weer bevrijd, een ander reliëf voorstellen.
De geïmproviseerde delen zijn op natuurlijke wijze verbonden met de composities door dezelfde zorg voor het contrapunt, elk van de instrumenten wordt met dezelfde zorg behandeld en onttrekt zich aan een functionele rol waartoe het soms beperkt kan zijn. Terwijl wij ons door deze elf landschappen bewegen, voelen wij het belang van het verhaal, het verlangen van het trio om zich tot de luisteraar te richten, om hem verhalen te vertellen.
Voor elk stuk heeft Gauthier een scenario, een precies narratief uitgangspunt. Hier, een zwerftocht in Lausanne in de vroege ochtend. De nostalgie van de kindertijd, of een nacht doorhalen met het afwegen van je keuzes, accepteren om eindelijk de tijd te nemen...
Wat ook de formele complexiteit van deze plaat moge zijn, hij is duidelijk omdat hij duidelijk wordt verkondigd door degenen die hem ons bezorgen, met kracht, meesterschap en onwankelbare overtuiging. Het vertelt ons veel over de leider, over de tienjarige geschiedenis die hij in filigraan vertelt, het vertelt ons evenveel over de band die de drie protagonisten verbindt en zal ons ongetwijfeld ook over onszelf vertellen als we weten hoe we moeten luisteren.

0 | 0